KLIPPEKORT   6 comments

Acum vreo câteva săptămâni am fost întrebat de un viitor copenhaghist cum stă treaba cu klippekort-urile. După ce intri pe site-ul celor de la Rejseplanenşi îţi alegi staţia de plecare şi sosire eşti anunţat cât o să dureze călătoria, ce transport o să foloseşti, unde trebuie să schimbi, frecvenţa trenurilor, metroului sau autobuzului, etc şi, o informaţie de bază, cât o să te coste afacerea. Ai preţul dacă doreşti să cumperi un bilet normal şi preţul dacă foloseşti un klippekort.La început nu mi s-a părut greu de înţeles cum funcţionează sau, mai mult, am crezut că este intuitiv. Acum dacă stau să mă gândesc cred că venind din Bucureşti este mai greu de digerat noul sistem. Aşa că am hotărât că este un articol ajutător pentru cei care urmează să păşească pragul Copenhagăi.În principiu o să încerc să explic luând drept exemplu călătoria de la Aeroportul din Copenhaga (statia Lufthavnen) până la DTU (staţia Anker Engelunds Vej/Dtu). Rejseplanen-ul îţi scrie că de la aeroport până la destinaţie treci prin 6 zone. Despre zone am scris aici. Ca să ajungi de la punctul A la punctul B trebuie să călătoreşti cu un bilet care să îţi acopere cele 6 zone. Dacă achiziţionezi din aeroport un singur bilet (care îţi acoperă cele 6 zone) te costă 72kr. Asta efectiv înseamnă că după ce ai cumpărat biletul din aeroport în valoare de 72kr, ai la dispoziţie 1.5 ore să ajungi de acolo până la DTU. După 1.5 ore perioada de valabilitate a biletului pentru 6 zone expiră. Adică pe parcursul celor 1.5 ore poţi să te plimbi prin orice transport care este acoperit de acele zone. În acest caz sunt zonele 1, 2, 3, 4, 30, 41 şi 51. Abia după expirarea celor 1.5 ore trebuie să cumperi alt bilet. Aşa că dacă te încadrezi în timp nu este necesară procurarea unui nou bilet.Valabilitatea unui bilet diferă în funcţie de câte zone ai plătit:

 • pentru 2 şi 3 zone: o oră;
 • pentru 4, 5 şi 6 zone: o oră şi jumătate:
 • pentru 7, 8 şi restul: 2 ore.

Revenind la exemplul de mai sus. Tot pe Rejseplanen afli de alternativa de klippekort. Site-ul îţi oferă Klippekort Orange pentru că o cartelă pentru 6 zone este de culoare orange. Dacă alegi să cumperi o cartelă de 10 călătorii pentru 6 zone, preţul călătoriei o să te coste 34.5kr. Dar klippekortul cu 10 călătorii costă de fapt 10*34.5 = 345kr.

În cazul în care încă nu ştii exact în ce zone o să te plimbi în viitorul apropiat şi cât de mult, eu îţi recomand altă alternativă: să îţi cumperi klippekort pentru 2 zone (este de culoare albastră). Acesta are de asemenea 10 călătorii. Ca să ajungi de la aeroport la DTU trebuie să îl perforezi de 3 ori (3 călătorii * 2 zone = 6 zone) înainte să pleci din aeroport. El o să aibă exact acelaşi efect ca şi un bilet separat pentru 6 zone sau o călătorie perforată de pe klippekortul de 6 zone (acela de culoare orange). Un klippekort pentru 2 zone (Klippekort Blå se numeşte în daneză sau îi spui în engleză 2 zones klippekort) costă 145kr. Asta înseamnă că o singură călătorie de 2 zone te costă 14.5 kr. Perforându-l de 3 ori înseamnă că toată călătoria o să te coste: 3*14.5 = 43.5kr. După asta o să rămâi cu încă 7 călătorii a câte 2 zone pe care le poţi folosi. Este mai uşor de manevrat klippekortul de 2 călătorii pentru că în cazul meu, de exemplu, călătoresc mai mult în graniţele a 2 zone.

Dacă vei cumpăra un klippekort cu 6 zone rămâi după plimbarea de la aeroport până la DTU cu încă 9 călătorii a câte 6 zone. Şi posibilitatea să le foloseşti raţional nu o să existe pentru că 6 zone acoperă o zonă prea mare pentru cât ai nevoie în mod curent. În Copenhaga cel mai “mic” klippekort este cel de 2 zone. Aşa că, chiar dacă circuli doar între limitele unei singure zone, tot pentru 2 trebuie să plăteşti.

Bineînţeles că pot greşi şi de fapt tu, cititorule, să ai nevoie destul de des de călătorii a câte 6 zone. Atunci te sfătuiesc să cumperi Klippekort Orange. De asemenea, dacă respectiva călătorie în graniţele a 6 zone are loc zilnic te poţi gândi la un abonament lunar.

În încheiere vreau să precizez că în Copenhaga poţi face orice combinaţie cu klippekort-urile. Pentru 6 zone poţi folosi o călătorie de pe un klippekort pentru 4 zone şi o călătorie de pe unul de 2 zone sau 2 călătorii de pe cel de 3 zone. Atâta timp cât acoperi numărul de zone poţi să foloseşti ce ai sau îţi convine. Ai putea să te întrebi de unde ştie controlorul că ultimele 3 perforări de pe klippecortul tău de 2 zone acoperă cele 6 zone de care ai nevoie. Răspunsul este simplu: la fiecare perforare aparatul îţi scrie zona şi ora. Aşa că dacă ai perforat de 3 ori consecutiv o să ai de 3 ori aceeaşi zonă şi aceeaşi oră.

E doar pt. Copenhaga, dar aveti grijå cå preturile nu sint la fel in toate orasele.

Doua sau mai multe persoane pot calatori simultan cu acelasi klippekort daor ca trebuie perforat acel klippekort pt. fiecare persoana in parte.

articol preluat de aici http://rodica.plamadeala.eu/?p=2359

Reclame

Posted februarie 27, 2012 by nemuritorul12 in Fără categorie

6 responses to “KLIPPEKORT

Subscribe to comments with RSS.

 1. E doar pt. Copenhaga, dar aveti grijå cå preturile nu sint la fel in toate orasele.

 2. Hei , buna….eram in drum spre copenhaga din roskilde si am luat un bilet de 4 zone si lam compostat de 2 ori(8 Zone) , dar aparatul de compostat a aratat alta ora….si nu am fost atenta la asta….si cand m-am urcat sa ma controleze…..in loc sa fie 2:00 pm era 11:00 pm , si mi-a dat amenda 750,-. Dar chestia e ca nu am cpr si mi-a luat datele de pe buletinul romanesc. Este o problema daca nu o platesc?

 3. Am o intrebare….Daca nu am cpr…si im fac cpr pe contractul cuiva care acum este plecat din Danemarca…si stau in locul lui , este o posibilitate ca acea persoana sa piarda cpr ul lui? HEELP

 4. nu ai cum…numele din contract trebuie sa fie numele din pasaportul cu care iti faci CPR. Si se uita la poza din pasaport, trebuie sa fii tu in acea poza, nu altcineva. Deci nu merge varianta ta. Nu sunt chiar asa prosti danezii.

 5. Buna,
  Care este diferenta intre klippekort si rejsekort?
  In aeroport in Copenhaga, de unde se cumpara?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: