atentie la tzepele date de firme care ofera contracte ”afara”   Leave a comment

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/881561/Muncitori-romani-umiliti-in-Marea-Britanie-/

Românii care lucrează pentru firmele britanice Danbar şi Inspire the UK se plâng de condiţiile precare în care sunt obligaţi să trăiască şi să muncească. Ademeniţi de un contract mincinos, în care li se promite un salariu fix de 1.000 de lire, tinerii români îşi dau seama prea târziu că au fost înşelaţi.

Radu a vândut jucării pentru Danbar şi Inspire UK timp de două luni, la sfârşitul anului 2007, după care a decis să se întoarcă în ţară. Contactat de evz.ro, românul expune trista povestea a aventurii sale, pe care au trăit-o alte sute de români. Unii au vândut jucării, alţii – cosmeticele „Ever Since”.

Şapte într-un apartament

„Iniţial, se semnează o hârtie care nu are nicio valoare legală. Ei promit multe: salariu fix de o mie de lire, că vei fi aşteptat, că vei fi cazat în condiţii decente …”, spune Radu. În schimb, nimeni nu l-a aşteptat la aeroport, iar cazarea în Glasgow şi Dundee (oraşele scoţiene în care a lucrat) costa mult prea mult, chiar dacă stătea cu şase colegi de apartament.

„Vindeam jucării, dar bani câştigam numai din comision, salariul fix fusese o minciună”, îşi aminteşte Radu. Mai mult, banii veneau cu întârziere, iar bărbatul spune că nu putea strânge mai mult de 300 de lire într-o lună.

Apartamentul în care locuia era împărţit cu alte şase persoane. Fiecare trebuia să plătească câte 300 de lire pentru chirie, ceea ce însemna că preţul total era de 2.100 de lire (circa 9.800 de RON) pentru o lună. Radu spune că preţul real era de circa 500 de lire, restul ajungea în buzunarul patronilor, deoarece ei primeau banii de chirie.

„Am fost obligat să plătesc inclusiv bani pentru tricoul şi pantalonul pe care le purtam la muncă”, îşi aminteşte Radu, aflat la primul său loc de muncă în Marea Britanie.

Program infernal

O altă româncă, fostă vânzătoare ale aceloraşi produse în Anglia, spune că programul de lucru era istovitor. „Munceam de dimineaţa până noaptea târziu – spune ea – uneori peste 12-13 ore”. Radu adaugă că el lucra deseori de la 9 la 24, iar săptămânile fără zile libere erau destul de dese.

Cei mai mulţi dintre vânzători au un barem, iar neatingerea acestuia atrăgea pierderea comisionului pentru produsele vândute în acea zi. Chiar şi când îşi îndeplinesc baremul, mulţi dintre ei preferă să rămână mai mult la lucru, tocmai pentru că singurii bani sunt cei din comision.

Ţeapă de Sărbători

Radu şi ceilalţi români din grupul care a lucrat în Scoţia aveau un contract în care li se spunea că li se garantează slujba pe şase luni.

„Sunt numai minciuni, iar actul era fals”, explică bărbatul. „De fapt, ei au nevoie de oameni timp de două luni, noiembrie şi decembrie, cât e febra cadourilor. Apoi, toată lumea este trimisă acasă”.

Danbar se apără

Într-o intervenţie pentru BBC, directorul Danbar Ltd, Andrew Dicksinson, spune că „agenţii primesc formare şi asistenţă, care îi ajută să obţină comisioane mai mari”. Inspire the UK – firmă separată, dar înregistrată pe aceeaşi adresă – adaugă că agenţii primescu un salariu fix de 650 de lire.

Radu spune că nu a cunoscut colegi români care să fi avut salariu fix. Pe forumuri, se spune că proprietarii afacerii sunt israelieni, iar conaţionalii lor şi muncitorii români sunt printre principalii păgubiţi.

„Practic, trebuia să te dai peste cap să convingi englezii să cumpere nişte porcării de jucării, care costau enorm”, spune nobodyhere, unul dintre participanţii la discuţia de pe forum.

Site pentru cei care stau pe gânduri

Radu spune că aplicaţia pentru un astfel de loc de muncă este rapid acceptată de cei de la Danbar. El adaugă că aceştia se arată prietenoşi şi deschişi la negociere, dar atunci când muncitorul ajunge pe tărâm britanic, totul se schimbă.

Bărbatul a creat chiar şi un site, pentru „a preveni persoanele care doresc să meargă să lucreze pentru Danbar”, după cum se anunţă pe
http://lula.3x.ro/danbar/index.html

Posted ianuarie 29, 2010 by nemuritorul12 in Despre Danemarca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: